Itt az első CVI videó magyar felirattal!

Itt az első CVI videó magyar felirattal!

Gyakran szembesülök azzal a problémával, hogy szeretném valakinek elmesélni, mit is csinálok, kikkel foglalkozom, ám amikor az agyi eredetű látássérülésről beszélek, kiderül, hogy nagyon nehéz röviden összefoglalni, mi is ez a jelenség. Minden CVI-al élő személy más és más, minden gyermek egyedi képességstruktúrával rendelkezik és teljesen más nehézségekkel küzd. Más-más életkorban keletkezik az idegrendszert érintő sérülés, eltérő a károsodás mértéke, így nagyon nehéz általánosságban beszélni a CVI-ról. (Az agyi eredetű látássérüléssel élő személyek csoportosításáról itt írunk bővebben.) Nyugat-Európában és az USA-ban kutatócsoportok, teamek alakultak a téma szélesebb körben való terjesztésére, akik nem csak szakmai cikkeket, publikációkat, de szülők, érdeklődők számára könnyen érthető videókat, animációkat is készítettek az elmúlt években. 

Ebben a munkában Európában a holland Bartimeus Intézet jár az élen. A Bartimeus Alapítvány Hollandia legnagyobb vak és gyengénlátó embereket segítő szervezete. Az 1915-ben alapított intézmény eredetileg vak gyermekek oktatására jött létre, elsőként kezdtek Braille írást-olvasást tanítani diáljaiknak. Azóta az intézmény országos ellátórendszert épített ki, országszerte tizenhat helyszínen biztosítanak szolgáltatást csecsemőkortól az iskolai oktatáson át a felnőtt rehabilitációig. 2000 szakemberrel és önkéntes segítővel több mint 12.000 vak és gyengénlátó személy számára nyújtanak szolgáltatásokat. Nyugat-Európában is élen járnak abban, hogy az agyi eredetű látássérülés fontosságára felhívják a figyelmet. Munkájuk fókuszában a CVI-al élő gyermekek, felnőttek mindennapi életének megsegítése áll, pszichoedukációs anyagokat fejlesztenek az érintett fiatalok és környezetük számára is. Ennek a munkának egyik fontos eleme a különböző ismeretterjesztő kisfilmek készítése, amiket szabadon elérhetővé tesznek youtube csatornájukon.

Ezeket az angol nyelvű vagy angol felirattal elérhető videókat régóta ismerjük, nézegetjük, sokat gondolkodtunk a magyar nyelvű adaptáció lehetőségén. Nemrég kiderült, hogy már készülőben van az első videó magyar nyelvű felirata, amit a Láresz Egyesület szakemberei készítettek!

A Láresz Egyesületet 2016-ban alapították felnőtt látássérült személyek rehabilitációjával foglalkozó szakemberek. Az évek során a szakmai napok, konferenciák szervezése, a szakemberek érdekképviseletének biztosítása mellett az egyesület tevékenységi köre kibővült a látássérült személyek számára nyújtott különböző szolgáltatásokkal is. A Látássérült Személyek Rehabilitációját Szolgáló Egyesület egy pályázat keretében kapott lehetőséget arra, hogy a holland Bartimeus Társaság által készített videókhoz magyar nyelvű feliratot készítsen. Az első videó feliratozása elkészült, bárki számára elérhető itt:

(Ha a magyar felirat nem indul el automatikusan, klikk a fogaskerék ikonra, majd a Subtitles menüpontra, ott lehet kiválasztani a magyar feliratot.)

Köszönjük a kisfilm holland alkotóinak valamint a LÁRESZ Egyesület gyógypedagógusainak munkáját!

Honlapunkon több videót és blogot is összegyűjtöttünk nektek, ha az angol nyelv nem okoz gondot, akkor böngésszetek bátran!

Leave a comment